wzory skróconego mnożenia
ewa: oblicz:
(
√(4−√15) −p{

4+
√15)
2
23 wrz 18:26
ICSP: 
(a + b)
2 = a
2 + 2ab + b
2
u ciebie:
a =
√4 − √15
b =
√4 + √15
23 wrz 18:27
ewa: (√4−√15−√4+√15)2
23 wrz 18:28
ewa: gubię się z tymi pierwiastkami
23 wrz 18:29
ICSP: zły wzorek podałem :
(a−b)2 = a2 −2ab + b2
23 wrz 18:29
ICSP: gdzie konkretnie się gubisz ?
skoro a = √4 − √15 to ile to będzie a2 ?
23 wrz 18:30
ewa: 4−√15
w podwojonym iloczynie pierwszego i drugiego
23 wrz 18:32
ICSP: 2ab = 2√4 − √15 * √4 + √15 = 2 √(4 − √15)(4 + √15) = 2√16 − 15 = 2
23 wrz 18:33
ewa: to wyjdzie 10?
23 wrz 18:37
ICSP: = 4 − √15 −2 + 4 + √15 = ...
23 wrz 18:38
ewa: aa, faktycznie. dziękuję
23 wrz 18:40