Zespolone pierwiastki wielomianu
Mateusz: Użyj schematu Hornera do znalezienia wszystkich zespolonych pierwiastków wielomianu
w=x4−x3+2x2−x+1, jeśli jednym z pierwiastków tego wielomianu jest jednostka urojona
i∊C.
Próbowałem zrobić to Hornerem ale wychodzą jakieś głupoty. Znalazłem gdzieś jak to rozwiązać
ale bez Hornera ale w zadaniu jest to wymagane, proszę o pomoc i z góry dziękuje za pomoc.
23 wrz 18:04
Benny: 1 −1 2 −1 1
i 1 i−1 1−i i 0
W(x)=(x−i)(x3+x2(i−1)+x(1−i)+i)
23 wrz 18:12
PW: Jest takie proste twierdzonko − jeśli pierwiastkiem wielomianu jest liczba z, to również
pierwiastkiem jest z̅ (sprawdź założenia). Dzielić przez iloczyn.
23 wrz 18:13
pigor: ..., i
2= −1, to
w(i)= i
4−i
3+2i
2−i+1= 1+i+2−i+1= 4 ≠ 0, a więc pomyliłeś znak, gdzie

...
23 wrz 18:17
Benny: @pigor, i4−i3+2i2−i+1=1+i−2−i+1=0
23 wrz 18:21
ICSP: 2x2 = x2 + x2 pozwala pogrupować wyrazy. Można też podzielić równanie przez x2.
23 wrz 18:23
Saizou :
a po co Horner

x
4−x
3+x
2+x
2−x+1=
x
2(x
2−x+1)+1(x
2−x+1)=
(x
2+1)(x
2−x+1)=0
x
2+1=0 lub x
2−x+1=0
| | 1−i√3 | | 1+i√3 | |
x=i lub x=−i lub Δ=1−4=−3⇒√Δ=i√3, zatem x= |
| , x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 wrz 18:25
Mateusz: Saizou właśnie tak jak Ty to policzyłęś to potrafiłbym zrobić, ale na nieszczęście w zadaniu
jest wymagane żeby zrobić Hornerem
23 wrz 18:29
Benny: Napisałem Ci już początek. Dalej sprawdzasz, że −i jest pierwiastkiem.
1 | i−1 | 1−i | i
−i | 1 | −1 | 1 | 0
W(x)=(i−1)(i+1)(x2−x+1)
Próbuj coś dalej.
23 wrz 18:39