zadania z trescia
Kasia: Krzys pomyslał liczbę.Najpierw pomnozył ją przez 5 a nastepnie do wyniku dodał 7. Otrzymał
wynik 102. Liczba pomysłana przez Krzysia to?
proszę także o sposób rozwiązania
8 gru 17:57
rozalia: x * 5 + 7 = 102
5x=102 − 7
5x = 113 x= 22,6
Pomyślaną liczbą jest 22,6
8 gru 18:33
rozalia: x * 5 + 7 = 102
5x=102 − 7
5x = 95
x=19
Pomyślaną liczbą jest 19
8 gru 18:34
rozalia: w pierwszym pomyłkowo odejmowałąm od 120
8 gru 18:35
Krystyna: to łatwe!
możesz to obliczyć w taki sposób jak powyużej, albo:
102 − 7 (zeby wiadomo było do jakiej liczby dodał 7)
masz 95\5 ( wcześniej bylo mnożenie więc wykonujesz przeciwne działanie)
otrzymujesz ...19
Mozesz to łatwo sprawdzić: 19*5=95
95+7=102
8 gru 18:40