Okrąg
GOŚĆ: Oblicz wysokość oraz pole trójkąta równobocznego, na ktorym opisano okrag o promieniu 6 cm
Ktoś ma pomysł ?
23 wrz 17:45
J:
| 2 | |
R = |
| h , gdzie : h − wysokość trójkąta |
| 3 | |
23 wrz 17:46
GOŚĆ:

Rozumiem, że R to niebieskie kreski, a r to zielone, R= 2/3 h, r= 1/2 h, a promień 6 cm, więc
R= 6 cm, r= 3 cm a H= 9 ?
23 wrz 17:50
23 wrz 17:53
J:
| a√3 | |
teraz: h = |
| .. i wiliczasz : a |
| 2 | |
23 wrz 17:58
GOŚĆ:

zielone 3, czarne 6 więc 3
+x
=6
9 + x
= 36
x
=36−9
x
=27
x= Pierwiastek 27 ? tak ?
23 wrz 18:04
GOŚĆ: 32 + x2 = 62
23 wrz 18:05