Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania
lanafane: Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania k2(x+3) − 6k = p(k −2) + 4x w zależności od od wartości
parametrów p i k. w przypadku istnienia rozwiązania, wyznacz je.
23 wrz 17:30
J:
Na początek wyznacz z tego równania : x
23 wrz 17:32
PW:
k2x + (jakieś śmieci) = 4x + (inne śmieci)
Mamy dwie funkcje liniowe, które:
−mogą być nierównoległe (wtedy rozwiązanie jest jedno)
− mogą być równoległe (wtedy nie ma rozwiązań lub w szczególnym wypadku pokrywają się i tym
samym wszystkie x są rozwiązaniami.
Jak widać istnienie dokładnie jednego rozwiązania zależy tylko od k2:
k2 ≠ 4.
23 wrz 17:46
henrys:
k
2x−4x=p(k−2)+6k−3k
2
x(k
2−4)=p(k−2)+6k−3k
2
dla k
2−4≠0 ⇔ k≠2 i k≠−2
| | p(k−2)+6k−3k2 | | p(k−2)+3k(2−k) | |
x= |
| = |
| |
| | k2−4 | | (k−2)(k+2) | |
| | (k−2)(p−3k) | | p−3k | |
x= |
| = |
| |
| | (k−2)(k+2) | | k+2 | |
k=2 p(2−2)+6*2−3*2
2=0
12−12=0 równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
k=−2 p(2+2)+6*(−2)−3(−2)
2=0
4p−12−24=0
4p=36 ⇔ p=6
k=−2,p=6, nieskończenie rozwiązań
czyli:
k=2 i p∊R równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
k=−2 i p=6 równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
k=−2, p≠6, równanie sprzeczne (nie ma rozwiązania)
| | p−3k | |
k≠−2 i k≠2, jedno rozwiązanie x= |
| |
| | k+2 | |
23 wrz 17:49
J:
− mogą być prostopadłe .... ale ten przypadek też nie zachodzi
23 wrz 17:51
henrys: pomyliłem się

powinno być p=9 a nie 6
23 wrz 17:51
henrys: Witajcie
23 wrz 17:53
henrys: oj przepraszam za zamieszanie, można prosić o usunięcie tego, chyba kilka razy się pomyliłem
23 wrz 17:55
henrys:
23 wrz 17:55
pigor: ..., przedyskutuj liczbę rozwiązań równania k
2(x+3)−6k = p(k−2)+4x
w zależności od od wartości parametrów p i k. w przypadku istnienia
rozwiązania, wyznacz je.
−−−−−−−−−−−−−−−
dane równanie liniowe zmiennej x z parametrami k,p :
k2(x+3)−6k = p(k−2)+4x ⇔ k
2x−4x = pk−2p+6k−3k
2 ⇔
⇔
(k2−4)x = −3k2+(p+6)k+2p
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1o. k
2−4 =0 i −3k
2+(p+6)k+2p =0 ⇔ |k|=2 i 3k
2−(p+6)k−2p =0 ⇔
⇔ (k= −2 i 3*4+2p+12−2p =0) v (k= 2 i 3*4−2p−12−2p =0) ⇔
⇔ (k= −2 i p∊∅) v (k=2 i p=0) ⇔
(k,p)=(2,0) to dane równanie jest
nieoznaczone (ma
∞ wiele rozwiązań, x∊R)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2o ... może dalej sam
23 wrz 18:45