planimetrza: twierdzenie sinusów i cosinusów
grudka:

Z wierzchołka kąta ostrego rombu poprowadzono dwa odcinki dzielące ten romb na trzy części o
równych polach. Oblicz długość każdego z tych odcinków, jeżeli bok rombu ma długość a,a kąt
ostry ma miarę α.
a=6
α=60
wyszło mi że f=g =
√52+24√3
23 wrz 17:25
pigor: ..., niech ABCD − romb na na rys powyżej, to z jego
symetrii i warunków zadania :∡D|=|∡B|=α − ostry, |∡A|=|∡B|=180
o−α
i dla skrócenia zapisu
|DE|=|DF|=x=?, oraz
|AE|=y, wtedy
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P
DAE=
13P
ABCD ⇒
12a*ysin(180
o−α)=
13a
2sinα / *
2a ⇒
⇒ ysinα=
23asinα /:sinα>0 ⇒
y=23a, no to z
tw. cosinusów dla ΔDAE : x
2= a
2+y
2−2aycos(180
o−α) ⇒
⇒ x
2= a
2+
49a
2+2a*
23acosα ⇒ x
2=
139a
2+
43a
2cos60
o ⇒
⇒ x
2=
139a
2+
43a
2*
12=
139a
2+
23a
2=
179*6
2 ⇒
⇒
x= 63√17 ⇒
|DE|= |DF|= 2√17. ...
23 wrz 18:09
grudka: a nie 2√19?
[13+2*3] : [9] ...
24 wrz 07:16
Aga1.: Powinno być 2√19
24 wrz 09:12
Nuti: @grudka
Dobrze sobie poradziłaś z rysunkiem, ale dla ułatwienia (gdybyś kiedyś jeszcze przysyłała
zadanka na forum) podpowiem Ci, że w edytorze „rysuję" można kliknąć na symbol literki („T") i
wtedy, gdy klikniesz w wybrane miejsce na rysunku, pojawi się tam kursor i możesz pisać
literki z klawiatury, nie musisz ich sama produkować. Jedynym problemem jest to, że można
pisać tylko jedną literkę za jednym kliknięciem, ale na ogół (np. w Twoim zadaniu) to
wystarcza. Gdy chcesz napisać więcej literek lub cyfr koło siebie (np. długość boku 32),
musisz po prostu kliknąć dwa (lub więcej) razy.
Twój obrazek jest w każdym razie doskonale czytelny, chciałam Ci tylko podsunąć łatwiejszą
metodę pisania na przyszłość
24 wrz 09:38