zespolone
Bartek: (z+4)(z2+2) = 0; z to liczba zespolona
nie: z = −4 v z =√2 v −√2
tak: z = −4 v z =√2i v −√2i
?
23 wrz 17:11
J:
tak ( drugie)
23 wrz 17:13
Bartek: dlaczego?
23 wrz 17:33
J:
(√2i)2 = (−√2i)2 = − 2
23 wrz 17:34
Bartek: czyli √2i == −√2?
nie rozumiem dlaczego pierwsza odpowiedź jest zła.
23 wrz 18:00
Bartek: chętnie dowiedziałbym się dlaczego
23 wrz 18:06
ICSP: i ≠ − 1
23 wrz 18:24
Bartek: wiem
ale (√2)2 == (−√2}2 wiec dlaczego poprawna jest ta druga odpowiedz?
23 wrz 18:28
Bartek: (√2i)2 **
23 wrz 18:28
Bartek: Dlaczego odpowiedz to √2i a nie √2
23 wrz 18:30
ICSP: Tak za bardzo nie wiem o co pytasz:(
Są dwa wzory :
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
a2 + b2 = (a − bi)(a + bi)
23 wrz 18:32
Bartek: teraz juz wiem dziekuje
23 wrz 18:38