sin3x | ||
∫ | dx | |
3−cosx |
(1 − cos2x)*sinx | ||
= ∫ | dx i podstawienie: t = cosx | |
3 − cosx |
t2 − 1 | t2 − 9 + 8 | |||
dostaniesz : − ∫ | dt = − ∫ | dt = .. i chyba już dasz radę | ||
t − 3 | t − 3 |
t2 − 9 | 1 | |||
rozbijasz na dwie całki: = ∫ | dt + 8∫ | dt = | ||
t − 3 | t − 3 |
(t+3)(t−3) | 1 | 1 | ||||
∫ | + 8∫ | dt = ∫(t+3)dt + 8∫ | dt = | |||
t−3 | t − 3 | t − 3 |
1 | 1 | |||
∫tdt + 3∫dt + 8∫ | dt = | t2 + 3t + 8lnIt − 3I + C | ||
t − 3 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |