matematykaszkolna.pl
Funkcja prawdopodobieństwa - Urna + moneta nakast: W urnie znajdują się 3 kule białe i 5 zielonych. Rzucamy monetą. Gdy wypadnie orzeł z urny losujemy 2 kule, gdy wypadnie reszka losujemy jedną. Wyznacz funkcję prawdopodobieństwa, dystrybuantę oraz narysuj do nich wykresy.
23 wrz 16:12
PW: Co to jest "funkcja prawdopodobieństwa"? Sposób przeprowadzenia doświadczenia jest zrozumiały, ale reszta − nie.
23 wrz 17:37
nakast: No nie wiem może to chodzi o rozkład prawdopodobieństwa ? Ale strzelam bo ja sam nie rozumiem tego zadania. To może podpowiesz jak takie zadanie zaczać jak podejść do niego ? Co dałoby się obliczyć ?
23 wrz 18:35
PW: Czegoś brakuje w tym zadaniu − określenia zmiennej losowej. Co jest dla autora zadania wynikiem doświadczenia?
23 wrz 18:44
nakast: Właśnie też nie wiem. Kurde musze mieć niekompletne to zadanie. a coś takiego pomógłbyś ? Rzucamy 2 razy kostką. Wiadomo, że wypadła suma oczek równa 6. Zmienna X jest zmienną losową przyporządkowującą rzutom iloczyn wyrzuconych oczek. Podać funkcję prawdopodobieństwa dla X i narysować dystrybuantę.
23 wrz 18:54