?
Etna: log22(x−1)=1
23 wrz 16:08
ICSP: 1. Dziedzina
2. Masz równanie typu a2 = 1 (a = log2 (x−1) )
Jak się takie równania rozwiazuje ?
23 wrz 16:09
J:
1) złożenia
2) ⇔ log2(x−1) = 1 lub l og2(x−1) = −1
23 wrz 16:09
23 wrz 16:10
Etna: a takie coś log22(x−1)=−4?
23 wrz 16:15
Etna: jest sprzeczne, tak?
23 wrz 16:15
J:
nigdy nie jest spełnione .. a2 ≥ 0 , dla dowolnego a
23 wrz 16:16
Etna: yhym, dziękuję
23 wrz 16:20
pigor: ..., M ; patrz i myśl dlaczego, a więc możesz np. tak :
log22(x−1)=1 ⇔ x−1>0 i |log
2(x−1)|=1 ⇔
⇔ x>1 i (log
2(x−1)= −1 v log
2(x−1)=1) ⇔
⇔ (x>1 i x−1= 2
−1) v (x>1 i x−1=2
1) ⇔
⇔ (x>1 i x= 1,5) v (x>1 i x=3) ⇔
x= 32 v x=3 ⇔
x∊{32,3}. ...
23 wrz 17:27