matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
shadow:
wyznacz zbiór wartości funkcji f, jeśli
−2*5
x
−7
f(x)=
5
x
+4
23 wrz 15:48
:):
−2(5
x
+4)+1
1
=
=−2+
więc...
5
x
+4
5
x
+4
23 wrz 15:49
:):
1
1
1
<
=
dla każdego x
5
x
+4
0+4
4
oraz
1
>0 dla każdego x
5
x
+4
23 wrz 15:52
Mila:
−2*5
x
−7
=w /*(5
x
+4)
5
x
+4
−2*5
x
−7=w*5
x
+4w −2*5
x
−w*5
x
=4w+7 5
x
*(−2−w)=4w+7 −2−w≠0, w≠−2
4w+7
5
x
=
−2−w
4w+7
5
x
>0⇔
>0⇔(4w+7)*(−2−w)>0⇔
−2−w
7
w∊(−2,−
)
4
23 wrz 16:11