pomocy
Jola: Jaka to przestrzeń ln2
23 wrz 14:39
Nuti: na pewno to n ma być w indeksie?
23 wrz 14:43
23 wrz 14:44
Jola: Tak na pewno w indeksie, Właśnie się zastanawiam czy może to oznaczać przestrzeń rzeczywistą
skończenie wymiarową ?
23 wrz 14:56
:): napisz chociaż z jakiego to przedmiotu...
23 wrz 14:56
Jola: analiza funkcjonalna
23 wrz 15:09
Jola:
23 wrz 15:09
:): to zapewne chodziło o przestrzeń l2 (inne oznaczenie l2). Pewnie coś pomieszałas/albo ktos.
23 wrz 15:32
:): albo takie oznaczenie niecodzienne....
23 wrz 15:34
Nuti: Mam! Na szczęście mam w domu Musielaka.
Jest to n−wymiarowa przestrzeń euklidesowa.
Wszystkie znaczki dokładnie tam gdzie u Ciebie!
23 wrz 15:46
:): dziwne...bo taką oznacza się najczęsciej En
23 wrz 15:46
Nuti: Jeżeli jest to przestrzeń rzeczywista, można ją również oznaczać Rn, a jeśli zespolona, Zn
23 wrz 15:49
:): no tak tak

(zespolona C
n)
23 wrz 15:50
Nuti: Jest to szczególny przypadek przestrzeni n−wymiarowej lnp, gdzie p≥1. Jej elementami są
układy n liczb rzeczywistych lub zespolonych x=(t1,...,tn) z normą z pierwiastkiem p−tego
stopnia z sumy p−tych potęg wszystkich współrzędnych ti.
23 wrz 15:51
Nuti: U Musielaka jest Z, ja tam bym też użyła Z na całkowite a C na zespolone, ale co ja się tam
będę z Musielakiem sprzeczać...
23 wrz 15:52
:): nie no spoko
23 wrz 15:53
Nuti: ||x||=(∑k=1n|tk|p)1p
23 wrz 15:53