całka podwójna
Samosiejka: Hej mam taki problem z podwójną całką ∬6x+2y−3 dxdy w obszarze D ograniczonym liniami
y=x y=−x x=−1. Po obliczeniach wychodzi mi 18, ale po sprawdzeniu w wolframalpha wychodzi −7.
Czy mógłby ktoś rozwiązać ten przykład, bo nie wiem w którym miejscu robię bład. Z góry
dziękuje
23 wrz 14:11
J:
pokaż obszar całkowania
23 wrz 14:12
J:
| | 2 | |
Liczyłem " na szybko" ... i mam wynik: |
| |
| | 3 | |
23 wrz 14:25
Samosiejka: obszar x<y>−x −1<x>0
23 wrz 14:41
J:
Zastanów się , co to za liczby: −1<x>0
D: − 1 < x < 0
x < y < − x
23 wrz 14:45
Samosiejka: O matko ale napisałam, nie no jasne obszar na kartce mialam normalnie napisany
23 wrz 14:52
J:
no to pokaż, jak liczysz ta całkę
23 wrz 14:53
Samosiejka: Najpierw obliczam sobie całke nieoznaczoną wychodzi 6xy+2y2−3y
Potem podstawiam granice całkowania w miejsce y −12x2+6x
23 wrz 14:58
J:
popraw całkę
23 wrz 15:04
Samosiejka: 6xy+y2−3y
23 wrz 15:15
J:
OK. Podsawiaj górną i dolną granicę
23 wrz 15:17
J:
ja sie pomyliłem .. wynik to rzeczywiscie : − 7
23 wrz 15:26
J:
Mamy: 6x − 12x2 i całkujemy w granicach <−1,0>
∫(6x − 12x2)dx = [ 3x2 − 4x3] = [ 0 − ( 3 + 4)] = −7
23 wrz 15:29
Samosiejka: Dziękuje bardzo, mi też już wyszło jak powinno
23 wrz 16:26