granica
kubasss: granica
| | x3−3x+2 | |
lim(x do 1) |
| |
| | x4−4x+3 | |
23 wrz 13:35
Qulka: | | (x−2)(x−1) | | (x−2) | |
lim |
| =lim |
| = 1/2 |
| | (x−3)(x−1) | | (x−3) | |
23 wrz 13:39
Nuti: Podziel oba wielomiany przez (x−1)
23 wrz 13:39
Nuti: Niezupełnie, po podzieleniu u góry zostanie wielomian st. 2, a na dole wielomian st. 3
23 wrz 13:40
Nuti: w liczniku (x+2)(x−1)2
23 wrz 13:44
J:
Hmm.. wynik dobry , dojście niejasne
23 wrz 13:44
Qulka: zapomniałam sprawdzić wykładniki
| | (x−1)(x−1)(x+2) | | x+2 | |
lim |
| = lim |
| = 3/6 = 1/2 |
| | (x−1)(x−1)(x2+2x+3) | | x2+2x+3 | |
23 wrz 13:45
J:
teraz widać
23 wrz 13:46
Qulka: spojrzałam na cyferki tylko

a wykładniki w ogóle mi umknęły

zgodność poprzedniego całkiem
przypadkowa
23 wrz 13:48
Nuti: w mianowniku (x2+2x+3)(x−1)2
23 wrz 13:48