Rozwiąż równanie
Bass: Rozwiąż równanie
1 + log
2sin2x + log
22sin2x + log
23sin2x +... =
23, x ∊<0,π>
a
1 = 1
q = log
2sin2x
podstawiam t = log
2sin2x
3 = 2−2t
2t = −1
czyli
| | 1 | |
log2sin2x = − |
| i IqI < 1 czyli |
| | 2 | |
2
−12 = sin2x IIog
2sin2xI < 1
Jak to dalej potraktować ?
23 wrz 13:26
Nuti: wiesz, czego sinus to właśnie tyle? Pomyśl o kwadracie i o twierdzeniu Pitagorasa.
23 wrz 13:29
23 wrz 13:29
Nuti: Nawet nie, bo jego x jest z przedziału od 0 do π. Będą tylko 2 rozw.
23 wrz 13:32
J:
znaleźć kąty z przedziału, spełniające ostatnie równanie
23 wrz 13:35
Qulka:

x=22,5°= π/8 lub x=67,5°=3π/8
23 wrz 13:37
Bass: czyli biorąc pod uwagę, że x ∊ <0,π>
| | π | | 3π | |
2x = |
| +kπ /:2 i 2x = |
| +kπ /:2 |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | kπ | | 3π | | kπ | |
x = |
| + |
| x = |
| + |
| |
| | 8 | | 2 | | 8 | | 2 | |
23 wrz 13:44
Bass: a jeszcze odnośnie tego warunku, że Iq] < 1
Ilog2sin2xI < 1 jak się odnieść ?
23 wrz 13:46
Qulka: skoro log2sin2x = −1/2 to jak najbardziej jest on w zakresie Iq] < 1
23 wrz 13:49
J:
⇔ − 1 ≤ log
2sin2x < 2 ⇔ log
2−1 ≤ log
2sin2x ≤ log
22 ⇔
| | 1 | | 1 | |
|
| ≤ sin2x ≤ 2 ⇔ sin2x ≥ |
| ... a to jest spełnione |
| | 2 | | 2 | |
23 wrz 13:49
Bass: Dlaczego przedział < −1 , 2 > dla log2sin2x ?
23 wrz 14:16
J:
omyłkowo kliknąłem 2 zamiast 1
23 wrz 14:17