Caka
Vine: | | 1 | | 1 | | 1 | | sin2x+cos2x | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx |
| | sin2x | | 2sinxcosx | | 2 | | sinxcosx | |
Jak dokończyć tą całkę? Czy dobrze zacząłem?
23 wrz 12:58
Nuti: tak, zamień na tgx+ctgx i masz sumę dwóch całek podstawowych.
23 wrz 13:03
J:
| | 1 | | 1 | |
= |
| ∫tgxdx + |
| ∫ctgxdx |
| | 2 | | 2 | |
23 wrz 13:03
J:
te dwie liczysz przez podstawienie
23 wrz 13:04
Vine: | | 1 | | 1 | |
czyli będę miał − |
| ln|cosx|+ |
| ln|sinx| + C? |
| | 2 | | 2 | |
23 wrz 13:08
J:
23 wrz 13:14
J:
| | 1 | | sinx | | 1 | |
możesz też zapisać: = |
| lnI |
| I + C = |
| lnItgxI + C |
| | 2 | | cosx | | 2 | |
23 wrz 13:21