granica
kubasss: granica nie korzystajac z lhospitala
| | (1+x)5−(1+5x) | |
lim(xdoniesk.) |
| |
| | x2+x5 | |
23 wrz 12:14
kubasss: pomoze ktos

?
23 wrz 12:27
Nuti: A po co tu delH?
Najwyższa potęga x to 5, i w mianowniku i w liczniku, więc wyłączasz x5 przed nawias w obu
miejscach i upraszczasz ułamek dzieląc l. i m. przez x5. Dostajesz wyrażenie typu 1 przez 1,
cała reszta dąży do zera (bo to suma składników typu „stała dzielona przez x do potęgi ≥1").
Wynik to 1.
23 wrz 12:31
kubasss: licznik wychodzi mi zero nie wiem co zle zrobilem
| | 1 | | x | | 1 | | 5x | |
licznik: x5(( |
| + |
| )5−( |
| + |
| )) |
| | x5 | | x5 | | x5 | | x5 | |
i to jeszcze dzielone przez x
5 daje 0...
23 wrz 12:53
Nuti: Licznik to (po zastosowaniu wzoru binomialnego na 5−tą potęgę sumy − współczynniki wzięłam z
trójkąta Pascala):
1+5x+10x
2+10x
3+5x
4+x
5−1−5x=
= 10x
2+10x
3+5x
4+x
5=
| | 10 | | 10 | | 5 | |
= x5( |
| + |
| + |
| +1) |
| | x3 | | x2 | | x | |
Teraz Ok?
I licznik, i mianownik, po podzieleniu przez x
5, dążą do 1. Iloraz dąży do 1.
23 wrz 13:14
kubasss: ok dzieki
23 wrz 13:19