okrąg opisany na trójkącie
AGUŚ: Pole koła opisanego na trójkącie równobocznym jest równe 27 pi. Oblicz pole koła wpisanego w
ten trójkąt
23 wrz 11:16
5-latek: Wylicz z tego a i policz obwod trojkata czyli Ob.= 3*a
Terraz wzor P=p*r i wylicz z etgo r
gdzie P pole trojkata
p− polowa obwodu
r− promien kola (okręgu wpisanego w trojkat
Pole kola = πr
2 (podstaw dane i koniec zadania
23 wrz 11:22
5-latek: Przepraszan zle przeczytałem
To miało być pole kola opisanego a nie pole trojkata .
Ktos poprawi
23 wrz 11:23
AGUŚ: ok

ale dziękuje
23 wrz 11:48