Prawdopodobieństwo - rzut monetą
PPP: Rzucamy trzy razy monetą. Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom:
A − za pierwszym razem wypadł orzeł
B − za drugim razem wypadł orzeł
C − wypadły co najmniej dwa orły
D − wypadły co najwyżej dwie reszki.
Oblicz prawdopodobieństwa powyższych zdarzeń.
23 wrz 11:13
J:
A − wypisz mozliwe zdarzenia = IΩI
wypisz sprzyjające = IAI
23 wrz 11:19
hhsdads: Czy mógłby ktoś dokładnie wytłumaczyć jak zrobić zadanie tego typu? Od początku do końca
ponieważ nic z tego nie rozumiem
23 wrz 11:25
Aga1.: Jeśli rzucisz monetą, to jakie możesz otrzymać wyniki? Odp. orzeł lub reszka, więc masz
dwie możliwości,
Rzucasz drugi raz i masz też 2 możliwości , rzucasz trzeci raz i masz również
2 możliwości
IΩI=2*2*2=8
Ω={(o,o,o),(r,o,o),(o,r,o),(o,o,r); (r,r,o),(r,or); (o,r,r),(r,r,r)}
(o,o,o) ozn, otrzymaliśmy same orły, za pierwszym i za drugim i za trzecim razem otrzymaliśmy
orła.
Trzy następne są z jedną reszką i dwoma orłami, ale reszka może być na pierwszym miejscu lub na
drugim lub na trzecim i td.
A− z omegi wybierasz wszystkie trójki, które zaczynają się literką o
Wypisz
A={...}
B={....}
23 wrz 13:10
Mila:

Drzewko przedstawia przebieg doświadczenia losowego.
Odczytujesz zdarzenia elementarne.
Ω={(O,O,O),(O,O,R),...} dokończ
23 wrz 16:19
J:
raczej przepisz
23 wrz 16:22