okrąg opisany na trójkącie
AGUŚ: oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym
a) równoramiennym o przyprostokątnej dł. 6cm
b)o przyprostokątnych dł. 9 i 12 cm
23 wrz 11:08
5-latek:

Promien okrego opisanego na trojkacie prostokątnym jest rowny polowie przeciwprostokątnej
a)
Policz przewiwprostkatna z tw Pitagorac
Tak samo zrob w b)
23 wrz 11:15
AGUŚ: czyli np
6
+6
=c^
36+36=c^
c
=72

? tak
23 wrz 11:22
AGUŚ: czyli promień = 36

skoro połowa przeciwprostokątnej?
23 wrz 11:24
5-latek: c
2= 72 to c=
√72 =
√2*36=
√2*
√36= 6
√2
23 wrz 11:25
AGUŚ: czyli r=3{2} tak?
23 wrz 11:29
5-latek: tak
Licz teraz b)
23 wrz 11:32
AGUŚ: jeśli tak samo to 9
+12
=c^
81+144=c^
c
=225
c={225}
i co dalej

?
23 wrz 11:35
5-latek: czyli c=
√225
a
√225= 15 bo 15
2=225 (jeśli tego nie wiesz to masz kalkulator
Dobrze jest znac kwadraty liczb od 1 do 20
23 wrz 11:38
AGUŚ: r=7,5
23 wrz 11:42
Nuti: Tak
23 wrz 12:37
Nuti: A dlaczego taka niepewna? Połówka 15 to 7 i pół, i tyle.
23 wrz 12:38
AGUŚ: hehe no tak jakoś

słabiutka z matmy jestem więc nie pewna

dziękuje
23 wrz 12:55
Nuti: @5−latek dał Ci dobrą radę − naucz się na pamięć (albo na początku wypisz na karteczce i często
na nią zerkaj) kwadraty liczb naturalnych od 1 od 20. Będzie Ci łatwiej z twierdzeniem
Pitagorasa itp, jeśli będziesz w stanie rozpoznawać kwadraty „na oko". Od razu pewniej się
poczujesz
23 wrz 13:06
AGUŚ: dzięki

tak zrobie
23 wrz 14:07
Nuti: Powodzenia!
23 wrz 14:08
Nuti: A Ty, @5−latku, masz podejście pedagogiczne
23 wrz 14:10