Wyznacz wszystkie wartości parametru m
Bass: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których układ równań
x−y*log
2m=1
x*log
2m−y=0
jest oznaczony i spełnia go para licz (x,y) taka, że x<y.
Z metody wyznaczników obliczyłem:
W = −1 + log
22m
Wx = −1
Wy = −log
2m
| | Wx | | −1 | |
x = |
| = |
| |
| | W | | −1 + log22m | |
| | Wy | | −log2m | |
y = |
| = |
| |
| | W | | −1 + log22m | |
Co dalej trzeba zrobić ?
23 wrz 10:48
J:
1) wyznaczyć m , dla których W ≠ 0
23 wrz 10:52
Bass: −1 + log22m ≠ 0
log22m ≠ 1
(log2m)(log2m)≠ 1
log2m≠ 1 czyli m =2
Czy to jest poprawnie ?
23 wrz 10:57
J:
nie ...( log2m )2 ≠ 1 ⇔ log2m ≠ 1 i log2m ≠ − 1 ⇔ ?
23 wrz 10:59
Bass: czyli m = 2 i m =
12, ale chyba to nie jest koniec zadania

, co muszę zrobić dalej ?
23 wrz 11:02
Bass: m ≠ 2 i m ≠ 12
23 wrz 11:03
J:
OK. Teraz nierówność: x < y
23 wrz 11:05
J:
Dla ułatwienia ... podstaw: t = log2m
23 wrz 11:07
Bass: x<y
| −1 | | −log2m | |
| < |
| |
| −1+log22m | | −1+log22m | |
1−log
22m < log
2m−log
23m
log
23m − log
22m − log
2m < −1
t = log
2m
t
3−t
2−t < −1
t
2(t−1)−(t−1) < 0
(t
2−1)(t−1) < 0
t
2 = 1 ⋁ t = 1 dobrze rozwiązuje ?
23 wrz 11:13
Bass: (log2m)2 = 1 ⋁ log2m = 1
log2m = 1 i log2m = −1 lub log2m = 1
m =2 m=12 m=2
czyli m∊ (12,2) ∪ (2,+∞)
23 wrz 11:19
Bass: Końcowa odpowiedź to m ∊ (0,
12)∪(
12,2)∪(2,+
∞) czyli coś jeszcze

? Masz pomysł ?
23 wrz 11:29
J:
do tego dochodzi warunek: m > 0 ( istnienie logarytmu )
| | 1 | |
Ostatecznie mamy: m > 0 i m ≠ |
| i m ≠ 2 .. stąd odpowiedź jak w książce |
| | 2 | |
23 wrz 11:51
Bass: Dziękuje pięknie za fachową pomoc
23 wrz 11:55