23 wrz 10:08
Benny: | | sin7x | | sin7x | | 7 | | 5 | | 7 | |
lim→π |
| =lim→π |
| * |
| * |
| = |
| ?  |
| | sin5x | | sin5x | | 7 | | 5 | | 5 | |
23 wrz 10:12
J:
| | sin7x | | 5x | | 7 | | 7 | |
= lim |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 7x | | sin5x | | 5 | | 5 | |
23 wrz 10:12
Benny: Zgubiłem x
23 wrz 10:14
Nuti: To nie ma znaczenia, czy x dąży do π czy do 0 (własności funkcji sinus), więc możesz skorzystać
| | sinx | |
z tego, że |
| dąży do 1 gdy x dąży do 0. |
| | x | |
| sin(7x) | | sin(7x) | | 5x | | 7x | |
| = |
| * |
| * |
| = |
| sin(5x) | | 7x | | sin(5x) | | 5x | |
| | sin(7x) | | 5x | | 7 | |
= |
| * |
| * |
| |
| | 7x | | sin(5x) | | 5 | |
| | 7 | |
dąży do |
| gdy x dąży do 0 (lub do π). |
| | 5 | |
23 wrz 10:17
stjudent: oki rozumiem dzieki
23 wrz 10:19
23 wrz 10:59
Nuti: | | arctg(x) | |
22 bardzo łatwe jest, bo |
| też dąży do 1 gdy x dąży do 0. |
| | x | |
| arctg(3x−9) | | arctg(3(x−3)) | |
| = |
| = |
| x2−9 | | (x−3)(x+3) | |
| | arctg(3(x−3)) | | 3 | |
= |
| * |
| |
| | 3(x−3) | | x+3 | |
gdy x dąży do 3.
23 wrz 11:25
Nuti: 20: nie widzę tak na oko żadnego ładnego rozwiązania. Może reguła de l'Hospitala? Różniczkuj
licznik i mianownik (osobno) aż do skutku, aż otrzymasz jakieś wyrażenie oznaczone (czyli nie
0 przez 0 w Twoim przypadku). Omawialiście tę regułę?
23 wrz 11:43
stjudent: studia dopiero w pazdzierniku zaczynam, a to jest z kursu e−trapez −granice, tak se przeglądam
co mnie czeka: P. wynik w 20 to 1/2
a w tym 22 to sobie można tak po prostu zastosowac ten wzór na arctgx/x = 1, kiedy x dąży do 3?
23 wrz 12:04
J:
| | (1/cos2x) − cosx | | | |
20) reguła H = lim |
| = |
| |
| | 3sin2xcosx | | 3sin2xcosx | |
| | sin2x | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| .. |
| | 3sin2xcos3x | | 3cos3x | | 3 | |
| | 1 | |
i nie wiem dlaczego w odpowiedzi jest: |
| |
| | 2 | |
23 wrz 12:16
Nuti: x dąży do 3, ale ja stosowałam tę regułę do x−3, które dąży do zera!
23 wrz 12:34
Nuti: | arctg(x−3) | |
| →1 gdy x→3. |
| x−3 | |
23 wrz 12:35
Nuti: To samo gdy pomnożysz x−3 przez 3, bo nadal 3(x−3)→0 przy x→3.
23 wrz 12:36