Rozwiąż nierówność
Treble: Rozwiąż nierówność: I2−cosxI<1
23 wrz 09:36
J:
⇔ − 1 < 2−cosx < 1 ⇔ 2−cosx < 2o ⇔ − cosx < 0 ⇔ cosx > 0
23 wrz 09:45
:): troche dziwne..bo 2
−cosx i tak jest nieujemne wiec wartosc bezwzględna ZBędna

czyli
2
−cosx<1
2
−cosx<2
0
2
x rosnąca więc oznacza to, że −cosx<0 więc cosx>0 więc..
23 wrz 09:45
Nuti: Na pewno tam jest ta wartość bezwzględna? Przecież 2 podniesione do CZEGOKOLWIEK jest
dodatnie... Jeżeli już tam jest, możesz ją spokojnie opuścić! Ale sprawdź treść zadania.
23 wrz 09:46
J:
może ta wartość bezwzgledna , to tylko dla "zmylenia przeciwnika "
23 wrz 09:47
:): Może...

A może miało być 2
−|cosx|..nie wiem...
23 wrz 09:49
Treble: Całe zadanie brzmi:
2
−cosx+4
−cosx+8
−cosx+....≤ 1
a
1=2
−cosx
q=2
−cosx
z S wychodzą mi dwa przypadki: x = 2kπ ∨ x=
π2+kπ
z IqI<1 ↔ x⊂(
32π+kπ,
52π+kπ)
23 wrz 10:01
Treble: | 2−cosx−(1−2−cosx) | |
| ≤0 |
| 1−2−cosx | |
| 2−cosx−1+2−cosx | |
| ≤0 |
| 1−2−cosx | |
(2*2
−cosx−1)(1−2
−cosx)≤0
2
−cosx=
12 ⋁ 2
−cosx=1
cosx=1 cosx=0
x=2kπ, k∊C x=
π2+kπ
23 wrz 10:11
Treble: Jak powiązać to wszystko, żeby otrzymać rozwiązanie?
23 wrz 10:12
J:
po pierwsze warunek : IqI < 1 ⇔ cosx > 0 ⇔ .... rozpisz
23 wrz 10:14
Treble: cosx>0 dla x∊(32π+kπ,52π+kπ)
23 wrz 10:16
J:
źle ...
po drugie: źle policzyłeś/aś: S .... podstaw: t = 2
cosx .. licz jeszcze raz
| | 1/t | |
masz: S = |
| = ... i licz |
| | 1 − (1/t) | |
23 wrz 10:25
J:
no i oczywiście założenie: t > 0
23 wrz 10:32
Treble:
(
2t−1)(1−
1t) ≤ 0
cosx=1 cosx=0
prosiłbym o sprawdzenie
23 wrz 10:42
J:
(2 − t)(t − 1) ≤ 0 i t > 0 .... rozpisuj...
23 wrz 10:45
Bass: A skąd taka postać, jeżeli sprowadzimy do wspólnego mianownika to otrzymam:
| | 2−t | | t−1 | |
( |
| )( |
| )≤0 i tutaj mnożę przez t2 i dlatego otrzymałeś postać (2−t)(t−1)≤0 ? |
| | t | | t | |
23 wrz 10:53
J:
tak..
23 wrz 11:14
Bass: czyli mamy
t =1 lub t =2 i t > 0
2cosx = 1 lub 2cosx = 2 i 2cosx>0
cosx = 0 lub cosx=1
co dalej poradzisz, mam problem z tą interpretacją tam jeszcze jest przecież ≤ 0 dla tych
t1,t2
23 wrz 11:37
J:
Warunki:
1) cosx > 0
2) t ∊ (0,1) ponieważ: t = 2cosx ⇒ 0 < 2cosx < 1
3) t ≥ 2 ⇒ 2cosx ≥ 2
i wszystkie muszą zachodzić jednocześnie
23 wrz 12:05
Bass: Mógłbyś mi rozjaśnić skąd wziął się warunek nr 2 ?
23 wrz 12:25
J:
z warunku (2 − t)(t − 1) < 0 ⇔ t < 1 lub t > 2 , ale t > 0 , bo t = 2cosx , a to
wyrazenie jest zawsze dodatnie
23 wrz 12:33
Bass: ok, a jak dojść do odpowiedzi która wynosi x = 2kπ , k ∊ C
23 wrz 12:46
J:
temat zamyka trzeci warunek: 2cosx ≥ 21 ⇔ cosx ≥ 1 ⇔ cosx = 1 ⇔ x = 2kπ
23 wrz 13:01