calka podwojna
kisle: obliczyc calke ∫∫e2x gdziie obszarem D jest trojkat o wierzcholkach A(0,4) B(0,2) C(2,2)
moje obliczenia
0<x<2
0<y<−x+4
20∫ {−x+40∫ e2x dy} dx
prosze o dalsza pomoc nie wiem jaka bedzie calka z e2x z dy
23 wrz 01:25
J:
granice całkowania:
0 < x < 2
2 < y < 4 − x
∫∫ e
2xdxdy = ∫ [ ∫e
2xdy ] dx = ∫ [y*e
2x]dx = ∫ [(4 −x)e
2x − 2e
2x]dx =
∫(2e
2x − xe
2x)dx = 2∫e
2xdx − ∫xe
2xdx = e
2x − ∫xe
2xdx = ....
ostatnia całka przez części :
∫xe
2xdx = ....
u = x u' = 1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
...= |
| xe2x − |
| ∫e2xdx = |
| xe2x − |
| e2x |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
23 wrz 06:43