Funkcje :)
nervovy: Zbiorem wartości funkcji f : <−5;3> −−>R jest przedział <−3;1> a miejscem zerowym funkcji
liczba 2.Wyznacz dziedzine zbiór wartości i miejsce zerowe funkcji g.Prosze o dobre
wyjaśnienie co i jak

Z góry dziękuje za odpowiedzi:
a)g(x)=−f(x)
b)g(x)=−f(−x)
22 wrz 22:40
PW: Musisz trochę poczekać. Umiem to rozwiązać, ale dobre wyjaśnienie to danie specjalne, nie
podejmuję się.
22 wrz 22:43
zuza: a )− są to funkcje parzyste, a więc symetryczne względem osi OY − wtedy wartości funkcji nie
zmieniają się, natomiast dziedzina, to zbiór liczb przeciwnych
b ) − to funkcje symetryczne względem początku układu współrzędnych − wtedy wartości funkcji i
dziedzina przyjmują wartości przeciwne do funkcji f(x)
22 wrz 22:47
nervovy: Dziękuje
22 wrz 22:48
PW: Nie dziękuj, wyjaśnienie nie jest dobre.
22 wrz 22:52
zuza: PW co jest dla Ciebie niezrozumiałe?
a) ZW= <−3;1> Df= <−3;5> miejsce zerowe −2
b) ZW= <−1;3> Df= <−3;5> miejsce zerowe −2
22 wrz 23:06
Eta:

a) g(x)= −f(x)
Wykres funkcji
g powstaje z wykresu funkcji
f
przez symetrię względem osi OX
zatem zmienia się tylko zbiór wartości na
ZW=(−1, 3>
natomiast nie zmienia się dziedzina i miejsce zerowe
D
f=D
g =<−5,3) i x
of= x
og=2
Pozdrowienia dla
zuza
22 wrz 23:11
PW: Nie niezrozumiałe, ale zupełnie błędne. Skąd wzięłaś parzystość?
22 wrz 23:12
lala:
zuzka!

a) ZW=<−1,3>, D
f=<−5,3>, miejsce zerowe =2
22 wrz 23:13
Eta:
Echh źle spojrzałam na przedziały ( miały być domknięte)
czyli na wykresie mają być kółeczka zamalowane
zatem ZWg= <−1, 3> i Dg=<−5, 3>
22 wrz 23:18
zuza: ups.. za dużo minusów i widziałam go w nawiasie

czas chyba wybrać się do okulisty
22 wrz 23:22
Eta:
Zjedz ....
22 wrz 23:24
zuza:
22 wrz 23:34
Eta:
22 wrz 23:35
6xdj: Najpierw jedno

a potem

z tym ze musisz wybrac bo jedno robaczywe
22 wrz 23:38
Eta:
"małolat"?
22 wrz 23:43
5-latek: Być albo nie byc . Oto jest pytanie
22 wrz 23:57