Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań:
Jaś: Dla jakich wartości parametru k rozwiązaniem układu równań:
jest para liczb:
a)dodatnich
b)ujemnych
c)o różnych znakach
Bardzo proszę o pomoc
22 wrz 22:37
lala: {x+y=2k
{−x+2y=k−3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3y=3k−3
y=k−3
x=2k−y=2k−k+3=k+3
a) x,y dodatnie ⇔k−3>0 i k+3>0
k>3 i k>−3 ⇒ k>3
b) x,y ujemne ⇔ k−3<0 i k+3<0
k<3 i k<−3 ⇒k<−3
c) x,y różnych znaków ⇔ xy<0 ⇔ (k−3)(k+3)<0 ⇔ k∊(−3,3)
22 wrz 23:08
PW: Policz wyznacznik główny W i napisz tu:
W = ...
22 wrz 23:09
PW: O, przepraszam, nie widziałem.
22 wrz 23:10
Janek191:
x + y = 2 k ⇒ x = 2 k − y
x − 2y = 3 − k
−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
3 y = 2k −( 3 − k)
3 y = 3 k − 3 / : 3
y = k − 1
=======
x = 2 k − ( k − 1)
x = k + 1
=======
a)
k − 1 > 0
k > 1
====
b) k + 1 < 0
k < − 1
=====
c) k + 1 > 0 i k − 1 < 0
k > − 1 i k < 1
k ∊ ( − 1; 1 )
==========
22 wrz 23:12
Janek191:
@ Lala ?
22 wrz 23:14
lala: łot?
22 wrz 23:14
lala: nie umiem dzielić
22 wrz 23:14
zuza: wyznacz x i y:
y=k−1
x=k+1
potem rozwiąż nierówności:
a)
x+y > 0 i xy > 0
b)
x+y < 0 i xy > 0
c)
xy < 0
22 wrz 23:15