Funkcja Liniowa
wTSK: Wyznacz m, wiedząc, że wykres funkcji liniowej g jest równoległy do wykresu funkcji liniowej f,
jeśli:
f(x) = 4−(2m + √2)x
g(x) = (√2m+2)x+8
Wiem, że a1 musi się równać a2, ale za cholere nie moge tego policzyć, proszę o pomoc.
22 wrz 22:24
Janek191:
− ( 2 m + √2) = √2m + 2
− 2m − √2 = √2m + 2
2m + √2m = − 2 −√2
( 2 + √2) m = − 2 − √2
m = − 1
=======
22 wrz 22:31
xx: @ funkcje liniowe są równoległe jeśli mają ten sam kąt do osi OX − inaczej mówiąc muszą mieć
ten sam współczynnik kieruknowy prze zmiennej x.
a1 = 2m + √2
a2 = √2m + 2
a1 = a2
2m + √2 = √2m + 2
2m − √2m = 2 − √2
m(2 − √2) = 2 − √2
m = 1
22 wrz 22:34
xx: Po prawej stornie ma być + a nie − i wynik wyjdzie z −.
22 wrz 22:35
wTSK: Dzięki wielkie!
22 wrz 22:39
Eta:
"funkcje liniowe są równoległe" ? fajny
bełkot
Funkcja to sposób przyporządkowania .. czy widział ktoś
sposoby równoległe ?
22 wrz 23:32