matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz
:333:
1
x
2
+
x
Zapisz wyrazenie w najprostszej postaci
1
x+
−1
x
22 wrz 21:39
:):
x
3
+1
x+1
=
{x
2
−x+1}=x+1
x
2
−x+1
x
2
−x+1
bo a
3
+b
3
=(a+b)(a
2
−ab+b
2
)
22 wrz 21:41
:333:
Dzięki !
23 wrz 19:34