Wzorki
Metis: Jak zwinąć wzorkiem:
4√49+20√2 ?
22 wrz 21:15
:): Nie widać od razu
Mozesz spróbować zacżąc tak (a+b
√2)
4=49+20
√2
Szukamy a,b .. (może wyjdzie....................a może nie

)
22 wrz 21:37
Metis: Nie ma innego sposobu?
22 wrz 21:39
Mila:
Może ma być √6 ?
22 wrz 21:40
Metis: Oj, tak tak Milu. Pomyliłem się, przepraszam.
22 wrz 21:41
Mila:
49+20√6=(5+2√6)2
22 wrz 21:41
RJS:
Mila poczekaj z rozwiązaniem proszę
22 wrz 21:42
Metis: Milu mam kilka podobnych przykładów. Czy jest do tego uniwersalna metoda? Na co patrzec?
22 wrz 21:44
Mila:
Chcesz np. zwinąć do postaci: (a+b√2)2
(a+b√2)2=a2+2ab*√2+b2
Wyraz z pierwiastkiem: 2ab√2
to patrzysz na wyrażenie 2ab
Przykład:
11−6√2
2a*b=2*1*3 i teraz próby
a=1, b=3
(1−3√2)2=1−6√2+18 nie pasuje
a=3 i b=1
(3−√2)2=9−6√2+2=11−6√2 zgadza sie.
22 wrz 22:08
Metis: No to dajmy na to :
13−4
√3
2*a*b=2*
2*
1
a=2 , b=1
(2−
√3)
2=4−2
√3+3 nie pasuje
a=1 b=2
(1−2
√3)
2=1−4
√3+12 = 13−4
√3 .

Dziękuje
Milu
22 wrz 22:15
Mila:
Tak, a teraz oblicz:
√5−2√6*4√49+20√6
22 wrz 22:19
Metis: Mam dokładnie ten sam przykład do rozwiązania z pracy domowej

Już rozwiązuje
22 wrz 22:34
Metis: √5−2√6
5−2√6= 5−2*√2*√3
2*a*b=2*√2*√3
a=√2 , b=√3
(√2−√3)2= 2−2√6 +3 = 5−2√6
Zatem: √5−2√6= √(√2−√3)2 = |√2−√3|
I jeszcze 2 część.
22 wrz 22:42
Benny: @Metis myślę, że nie tędy droga. Wróć do poprzednich postów i zauważ jak rozbija się
4√49+20√6.
22 wrz 22:51
Benny: Nie rozbija tylko zwija
22 wrz 22:51
Metis: Nie wiem
22 wrz 22:55
Benny: 4√49+20√6=√5+2√6, tak?
22 wrz 22:56
Metis: 49+20√6 = 49 + 2*5*2
a=5 , b=2
(5+2√6)2=25+20√6+24= 49+20√6
Zatem: 4√49+20√6=√5+2√6
22 wrz 23:00
Benny: Teraz nie zwijaj pierwszego pierwiastka to może coś zauważysz
22 wrz 23:01
Metis: Ostatecznie:
|√2−√3|*|√2+√3|=
(√3−√2)(√2+√3)=3−2=1
22 wrz 23:03
Benny: Też dobrze, ale mogłeś od razu √5−2√6*√5+2√6=√1=1
22 wrz 23:07
Metis: Czaje, ale gdybym chciał zwinąć: 5+2√6
5+2*1*1*√6
2*a*b=2*1*1
a=1, b=1
(1+√6)2=1+2√6+6 i gdzie błąd robię?
22 wrz 23:07
Metis: Czyli post z 22:46 jest

.
22 wrz 23:10
Benny: 5+2*√2*√3
2*a*b=2*√2*√3
22 wrz 23:10
Benny: Masz jeszcze jakieś zadanka?
22 wrz 23:13
Metis: Na dzisiaj starczy , kłade sie spac bo wstaje za 5:30 h

Jutro gdy napotkam na problem będę pisał

Dzięki Wielkie!
22 wrz 23:23
Mila:
22 wrz 23:25
Mila:
Metis , nie zawsze pierwszy sposób będzie pasował.
5+2√6=(a+b√6)2 tu trzeba rozbić √6, bo od razu widzisz, że (√6)2=6>5,
więc trzeba się imać czego innego.
23:01 u Bennego dobra podpowiedź, to też musisz zauważać.
Czasem w ogóle nie da się zwinąć.
22 wrz 23:32
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Metis jesli wyrazenie pod pierwiastkiem bedzie pelnym kwadratem to bardzo szybko sobie je
policzysz.
Jutro CI napiszse jak
23 wrz 00:01
Metis: A jak operować na piewiastkach stopnia nieparzystego.
Korzystamy ze wzoru (a±b)3 =...ale czy Istnieje sposób sprawdzania jak w przykładach które
robiliśmy ?
23 wrz 06:58
5-latek: Jeśli chodzi o nieparzyte to metoda prob i bledow
Porobisz pare przykladow i będziesz wiedział
Natomiast jeśli chodzi o stopiem pierwiastka drugi
Pokaze CI na przykładzie
√3+√8 Przedstawmy go jako sume dwóch pierwiastkow prostych czyli
√3+√8=
√x+
√y (podniesmy obie strony do potęgi drugiej
3+
√8=x+2
√xy+y
Rownosc ta będzie spelniona gdy jest spełniony układ rownosci
{x+y=3
{2
√xy=
√8 (to równanie do kwadratu
i mamy
{x+y=3
{4xy=8 to xy=2
Wiec masz do rozwiązania układ rownan
{x+y=3
{ x*y=2
Patrzysz sobie na ten układ i widzisz ze x=1 y=2 lub x=2 y=1
wiec
√3+√8=
√x+
√y=
√1+
√2 lub
√2+
√1
Natomiast jak masz odejmowanie to zakładasz ze x>y
Pokazalem CI to zebys wiedział co skad się bierze
Najwazniejsze z tego jest ze takie obliczenia robisz sobie w pamięci (albo na kartce
Jeśli mamy taka postac
√A+√B to
| | B2 | |
x+y=A i 4xy=(B2) to xy= |
| i masz dwa rownaia do porównania |
| | 4 | |
czyli
{x+y=A
Patrz na te dwa ostatnie równania i rozloz taki pierwiastek zlozony na sume dwóch ulamkow
prostych
√7+2√10 =
√x+
√y
23 wrz 10:17
ZKS:
Chyba, że wolisz korzystać ze wzorów.
| | √x + z | | √x − z | |
(x ± √y)1/2 = |
| ± |
| , gdzie z = √x2 − y. |
| | √2 | | √2 | |
U Ciebie x = 49 i y = 2400, więc z = 1.
| | √49 + 1 | | √49 − 1 | |
( |
| + |
| )1/2 = (5 + 2√6)1/2 |
| | √2 | | √2 | |
23 wrz 10:21
5-latek: Witaj
ZKS
23 wrz 10:37
ZKS:
Witaj
5−latek.
23 wrz 10:51
Metis: Dziękuje Wam

Ze wzorkami 3 stopnia też juz sobie poradziłem
23 wrz 14:29
Benny: Co tam znalazłeś do pierwiastków 3 stopnia?
23 wrz 15:00
Metis: Dla pierwiastków 3 stopnia stosuję metodę, którą jest przedstawiona w moim podręczniku.
Później ją tutaj zapiszę, może komuś się przyda
23 wrz 15:11
Benny: Czekam
23 wrz 16:56