z
hs: Do wykresu funkcji f(x)=|log
ax
2| należy punkt P(−2;4). Do wykresu funkcji f należy rónież
punkt :
22 wrz 20:46
Nuti: I co, trzeba znaleźć a?
22 wrz 20:53
Nuti: Czy to test z wyborami prawidłowej odp?
22 wrz 20:54
hs: Tak. Trzeba znaleźć, który punkt należy.
a wyszło mi a=√2, ale nie wiem czy dobrze wyliczyłem i nie wiem co dalej
22 wrz 20:56
Nuti: Mi też tak wyszło.
22 wrz 20:57
hs: A co należy zrobić dalej ?
22 wrz 20:58
Nuti: Dziwne, wszystkie te ułamki... Muszę pomyśleć, bo też od razu nie widzę.
22 wrz 21:01
Nuti: | | 1 | |
A, będzie Ok! Zapisz √2 jako 2 do |
| |
| | 2 | |
22 wrz 21:03
Nuti: hyba wiem, w czym dowcip! Wartość bezwzględna! wartość y−owa musi być ujemna!
22 wrz 21:06
Nuti: chyba
22 wrz 21:07
Nuti: o matyko, napisałam chyba przez h...
22 wrz 21:07
Nuti: matko, nie matyko
22 wrz 21:07
===:
... jak koń pod górę

Znając P należący do wykresu ... wyznaczamy a
Znając już a sprawdzamy kolejne punkty ... czy należą do wykresu
22 wrz 21:10
hs: 
gubisz się troszkę, ale to zupełnie tak jak ja w tym zadaniu. Nadal nie wiem jak to
dokładnie działa ;\
22 wrz 21:10
hs: Ale ciężko się to liczy, łatwo się pomylić przy takich liczbach i logarytmach
22 wrz 21:11
Nuti: Już mamy a, ale te liczby są takie pogmatwane!
22 wrz 21:12
Nuti: chyba A jest odp.
| | 1 | |
Podnieś 2 do |
| do potęgi MINUS 16 |
| | 2 | |
Dobrze?
22 wrz 21:16
Mila:
Trzeba rozwiązać równanie:
|log√2(x2)|=16 jeśli nie wyjdzie to
|log√2(x2)|=8
22 wrz 21:26
Nuti: biorę y=−16 − z dodatnimi się nie da.
22 wrz 21:39
lala: Nuti y nie może być ujemny
22 wrz 21:40
Nuti: Może być ujemny WYNIK obliczeń, a później bierzemy z niego wartość bezwzględną i to jest y. źle
się wyraziłam, chodzi o to, że z dodatnimi liczbami nie da rady przewrócić ułamka!
22 wrz 21:43
lala: jasne
22 wrz 21:44
lala: Mila, przepraszam, ale nie zgodzę się, y nie jest w wartości bezwzględnej

y jest równy wartości bezwzględnej pewnej liczby więc zawsze jest liczbą ≥0
tylko wyrażenie pod wartością bezwzględną może być dodatnie, ujemne lub równe zero.
22 wrz 22:05
lala: wiemy o co chodzi, ale wartość funkcji też nie jest w wartości bezwzględnej
22 wrz 22:16
Aga1.: f(x)=Ilog
ax
2I a>0 i a≠1 P(−2,4)
Ilog
a(−2)
2I=4⇔
log
a4=4 lub log
a4=−4
a
4=4 lub a
4 =−4 sprzeczność
a=
√2
i teraz
odp.B.
23 wrz 09:02
Nuti: @Aga1
Nie, bo bierzesz logarytm z x2, czyli 256.
(212)8=24=16, a powinno wyjść 256
Zobacz moje rozw. z 21:16. I nie zapomnij o kwadracie przy x!
23 wrz 09:12
Nuti: (212)16=28=162
z minusem zrobi się ułamek. Czyli a.
23 wrz 09:15
J:
Potwierdzam... odp: A)
23 wrz 09:20
J:
| | 1 | |
Ilog√2(1/256)I = I2log2−4I = I−8*2I = 16 punkt ( |
| ;16) |
| | 16 | |
23 wrz 09:22
Aga1.: Macie rację, umknął mi kwadrat, zdecydowanie łatwiej rozwiązuje się na kartce.
23 wrz 13:18
Nuti: Ja tylko na kartce potrafię
23 wrz 13:23