oblicz
asia: oblicz pole i obwod trapezu rownoramiennego,ktorego podstawy maja 12cm i 8 cm ,a jeden z katow
jest rowny 120 stopni
8 gru 16:32
rozalia:

2x=12−8
2x= 4
x= 2 x=2
Kąt ADC = kąt DCB ( trójkąt równoramienny)
Kąt ADC = 120
Mamy dwa trójkąty prostokątne ADE i FCB
W trójkącie ADE kąt przy wierzchołku D wynosi 120−90 = 30
Tyle samo wynosi przy wierzchołku C w trójkącie FCB
Zatem kąt α = β = 60 stopni
sinγδ = x/ AD
AD = x/sinα
AD= 2 /sin 30
AD= 2 : 1/2
AD = 4 cm AD = BC = 4 cm
z tw. Pitagorasa obliczamy h
AD kw = x kw + h kw (kw−> kwadrat)
h kw = ADkw − x k
h kw = 4 kw − 2 kw
h kw = 16 − 4
h = 3,5 cm h= 3,5 cm
Obwód tapezu = 12 + 8 + 4 + 4 = 28 cm
Pole
P = 1/2 (a+b) * h
P = 1/2 (12 + 8) * 3,5
P = 10 * 3,5
P = 35 cm
8 gru 19:36