rozwiaz rownanie trygonometria
KaRoX: Rozwiąż równania :
tg
2 x + tgx =
√3tgx +
√3
Oraz
Sin
2 x − sinxcosx − 2cos
2 x =0
Bardzo proszę o rozwiązanie tych zadań wraz z opisem bo mam ten temat ucze się i ucze i dalej
nie mam pojęcia jak takie coś robić
22 wrz 20:36
:): tgx(tgx+1)=√3(tgx+1)
tgx+1=0 lub tgx=√3
22 wrz 20:38
ICSP: sin
2x − sinxcosx − 2cos
2x = 0
Gdy cosx = 0 dostajemy sinx = 0. Sprzeczność z jedynką trygonometryczną
Gdy cosx ≠ 0 to dzieląc stronami przez cos
2x dostajemy:
| | sinx | | sinx | |
( |
| )2 − |
| − 2 = 0 |
| | cosx | | cosx | |
Podstawiając t = tgx dostajemy równanie kwadratowe. Dalej już prosto.
22 wrz 20:59
KaRoX: Z tym pierwszym równaniem można tak przyrównywać do zera ?
23 wrz 07:06
J:
Przekształcasz: ⇔ tgx(tgx+1) − √3(tgx+1) = 0 ⇔ (tgx+1)(tgx − √3) = 0 ⇔
(tgx+1) = 0 lub (tgx − √3) = 0
23 wrz 07:15