Dowodzenie
Coś: Wykaż że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba 2n + 2n+2 jest podzielna przez 5.
Nie mam pojęcia od czego zacząć, może mi ktoś jasno wytłumaczyć ?
22 wrz 20:16
Eta:
a=2n(1+22)= 5*2n
wniosek..........
22 wrz 20:18
:): nawet przez 10
22 wrz 20:19
J:
nasuwa się jeden....5*2
n jest podzielne przez 5
22 wrz 20:19
J:
nooo... dla : n = 0.... nie bardzo dzieli się przez 10
22 wrz 20:22
Coś: Dziękuje bardzo, zna ktoś stronę gdzie mogę poćwiczyć zadania na dowodzenie aby umieć je bardzo
dobrze ?
22 wrz 20:22
:): ojjj juz sie ak nie czepiaj J, zrea umowa czy 0 należy do N też nie jest oczywsita..
22 wrz 20:23
J:
nie czepiam się ...
22 wrz 20:28
:):
22 wrz 20:33