matematykaszkolna.pl
Oblicz pole czworokąta Solitude1: Dany jest równoległobok ABCD, w którym AB=2AD, a przekątne mają długość 2√2 i 4√2. Oznaczamy środki boków DC i BC odpowiednio jako punkty P i Q. a) Oblicz pole równoległoboku ABCD. //zrobiłem i wyszło 27 b) Oblicz pole czworokąta ABPQ //Kompletnie nie wiem jak je obliczyć, dlatego liczę na Waszą pomoc emotka
22 wrz 19:54
Nuti:
 1 
A jak obliczyłeś pole? Jest np. wzór

*22*42*sinα, gdzie α jest kątem ostrym między
 2 
przekątnymi. Znalazłeś ten kąt (jak?) czy liczyłeś pole jakoś inaczej?
22 wrz 20:09
Solitude1: Z tw. cosinusów dla trójkąta ASB i BSC wyznaczyłem b = 2. Dzięki temu udało mi się wyznaczyć
 3 
cosα =

. Z "Jedynki trygonometrycznej" wyznaczyłem sinusa = 7/4
 4 
22 wrz 20:21
Nuti: Jeżeli masz pole P równoległoboku (czego ja nie widzę...), to pole czworokąta ABPQ jest łatwo, bo to jest (przez K oznaczyłam środek boku AB a przez O środek równoległoboku, czyli punkt przecięcia jego przekątnych)
 1 1 1 5 
PΔ(PQO)+PΔ(AKP)+P(OQBK)=

P+

P+

P=

P.
 8 4 4 8 
22 wrz 20:26
Nuti: S to środek? Ja oznaczyłam O... Zaraz się przyjrzę Twojej odpowiedzi.
22 wrz 20:27
Nuti: O, zapomniałam o istnieniu twierdzenia cosinusów
22 wrz 20:29
Nuti: Przeliczyłam pole wg Twojej metody i otrzymuję taki sam wynik. Zgadzasz się z moim rozwiązaniem b?
22 wrz 20:37
Solitude1: Powiem szczerze, że nic z tego nie rozumiem. Próbuję i próbuję i nadal nie wiem, skąd wzięły się te ułamki. Nie wiem czy dobrze zrobiłem rysunek.
22 wrz 21:17
Nuti: Zaraz narysuję. Ale widzisz, że równoległobok KBQO jest czwartą częścią całości? Trójkąt OQP jest połową takiej ćwiartki (OQCP). No i tórjkąt AKP jest połową rombu AKPD, który jest połową równoległoboku.
22 wrz 21:28
Solitude1: Tak, widzę emotka
22 wrz 21:32
Nuti: rysunekJasne?
22 wrz 21:37
Nuti: YES!
22 wrz 21:37
Nuti: Patrzyłeś mi przez ramię, gdy rysowałam? emotka
22 wrz 21:38
Solitude1: Dobra, ogarnąłem. Dzięki emotka
22 wrz 21:45