Oblicz pole czworokąta
Solitude1: Dany jest równoległobok ABCD, w którym AB=2AD, a przekątne mają długość 2√2 i 4√2. Oznaczamy
środki boków DC i BC odpowiednio jako punkty P i Q.
a) Oblicz pole równoległoboku ABCD. //zrobiłem i wyszło 2
√7
b) Oblicz pole czworokąta ABPQ //Kompletnie nie wiem jak je obliczyć, dlatego liczę na Waszą
pomoc
22 wrz 19:54
Nuti: | | 1 | |
A jak obliczyłeś pole? Jest np. wzór |
| *2√2*4√2*sinα, gdzie α jest kątem ostrym między |
| | 2 | |
przekątnymi. Znalazłeś ten kąt (jak?) czy liczyłeś pole jakoś inaczej?
22 wrz 20:09
Solitude1: Z tw. cosinusów dla trójkąta ASB i BSC wyznaczyłem b = 2. Dzięki temu udało mi się wyznaczyć
| | 3 | |
cosα = |
| . Z "Jedynki trygonometrycznej" wyznaczyłem sinusa = √7/4 |
| | 4 | |
22 wrz 20:21
Nuti: Jeżeli masz pole P równoległoboku (czego ja nie widzę...), to pole czworokąta ABPQ jest łatwo,
bo to jest (przez K oznaczyłam środek boku AB a przez O środek równoległoboku, czyli punkt
przecięcia jego przekątnych)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | |
PΔ(PQO)+PΔ(AKP)+P(OQBK)= |
| P+ |
| P+ |
| P= |
| P. |
| | 8 | | 4 | | 4 | | 8 | |
22 wrz 20:26
Nuti: S to środek? Ja oznaczyłam O... Zaraz się przyjrzę Twojej odpowiedzi.
22 wrz 20:27
Nuti: O, zapomniałam o istnieniu twierdzenia cosinusów
22 wrz 20:29
Nuti: Przeliczyłam pole wg Twojej metody i otrzymuję taki sam wynik.
Zgadzasz się z moim rozwiązaniem b?
22 wrz 20:37
Solitude1: Powiem szczerze, że nic z tego nie rozumiem. Próbuję i próbuję i nadal nie wiem, skąd wzięły
się te ułamki. Nie wiem czy dobrze zrobiłem rysunek.
22 wrz 21:17
Nuti: Zaraz narysuję. Ale widzisz, że równoległobok KBQO jest czwartą częścią całości?
Trójkąt OQP jest połową takiej ćwiartki (OQCP).
No i tórjkąt AKP jest połową rombu AKPD, który jest połową równoległoboku.
22 wrz 21:28
Solitude1: Tak, widzę
22 wrz 21:32
Nuti:

Jasne?
22 wrz 21:37
Nuti: YES!
22 wrz 21:37
Nuti: Patrzyłeś mi przez ramię, gdy rysowałam?
22 wrz 21:38
Solitude1: Dobra, ogarnąłem.
Dzięki
22 wrz 21:45