Kombinatoryka
agggaag: Ile jest liczb czterocyfrowych mniejszych od 7260?
22 wrz 19:53
:): pierwsza to 1000 a ostatnia to 7260 wiec 7260−1000+1
22 wrz 19:56
lala: 7260−1000=6260
22 wrz 19:56
Mila:
a1=1000
an=7259
7259=1000+(n−1)*1
6259=n−1
n=6260
To samo masz wykonując działanie : 7260−1000
22 wrz 19:57
:): jeszcze ta jedynka..

bo wlansie ile jest liczb od 1 do 3.. 3−1 + 1
22 wrz 19:57
lala: liczyła na palcach
22 wrz 19:57
:): aaa sorry... mialo byc 7259−1000+1....sorry za zamieszanie
22 wrz 19:58
lala: w końcu to kombinatoryka
22 wrz 19:59
agggaag: a jak to przedstawic na zasadzie reguły dodawania?
22 wrz 20:06
J:
Najlepsze rozwiązanie podała Mila ... liczymy ile wyrazów liczy ciąg arytmetyczny:
a1 = 1000 an = 7259 i r = 1
22 wrz 20:08
lala: Ile jest liczb dwucyfrowych mniejszych od 20? zaprzęgnę ciąg arytmetyczny..
22 wrz 20:12
J:
zaprzęgaj

a poważnie , rozwiązanie przy uzyciu ciągu jest najbardziej poprawne
matematycznie
22 wrz 20:14
lala: chyba żartujesz J
22 wrz 20:15
J:
szczerze ... nie do końca
22 wrz 20:15
Eta:
19−10+1=....
22 wrz 20:16
Mila:
Chyba chodzi o regułę mnożenia.?
Po co tak komplikować, chyba, że chodzi Ci o sposób?
22 wrz 21:12
Mila:
Po co chcesz to komplikować?
Najmniejsza to 1000
Największa to 7259
1) cyfra tysięcy na sposobów, ze zbioru:{1,2,3,4,5,6}
XXXX ⇔cyfra tysięcy na 6 sposobów,
setek na 10 sposobów, dziesiątek na 10 sposobów, jedności na 10 sposobów
stąd mamy:
6*10*10*10=6000
2) Potem rozważamy osobno liczby z cyfrą tysięcy 7:
a) 70XX− 10*10
71XX 10*10
=============200 liczb
b)72XX cyfra dziesiątek ze zbioru {0,1,2,3,4,5,}, czyli 6 sposobów
cyfra jedności na 10 sposobów, czyli masz 6*10=60 liczb
==============
Razem: 6000+200+60=6260
Czy o to Ci chodzi?
22 wrz 22:25
agggaag: Chodzi mi o sposób

Przepraszam, nie zauważyłam
22 wrz 22:26
agggaag: oo i o to mi chodziło, dziękuję
22 wrz 22:26
Mila:
Kombinatorycznie tak można, ale w tym zadaniu to strzelanie z armaty do wróbla.
Gdyby chodziło np. o liczby czterocyfrowe o różnych cyfrach i mniejsze od 7260, to ten sposób
(22:25) dobry.
22 wrz 22:29
agggaag: a i jeszcze mam pewnie głupie pytanie, czemu w miejscu setek w punkcie 2 stoi 1?
22 wrz 22:33
agggaag: Mogłabym prosić o dokładne wytłumaczenie od punktu 2? bo nie załapalam do końca, a jest mi to
potrzebne. Bardzo proszę!
22 wrz 22:34
Mila:
Bo liczby czterocyfrowe: 70XX, 71XX z cyrfą setek 0 i 1 na pewno wszystkie są mniejsze od 7260.
Natomiast z cyframi72XX tylko niektóre:
punkt
2
b)
cyfra dziesiątek nie może być większa od 5 , masz wtedy liczbę np.7260,7261, itd
Wypisz sobie kilka liczb, to zrozumiesz.
22 wrz 22:45
agggaag: Dziękuję bardzo!

Wszystko jasne!
22 wrz 23:19
Mila:
Cieszę się.
22 wrz 23:23