szereg
kanikuły :
Jak obliczyc sumę szeregu
∞
n=1
22 wrz 19:52
:): najpierw wzór skrócoengo mnozenai..a potem sie wydaje, ze 3 szeregi geometryczne będa
22 wrz 19:54
22 wrz 19:57
Benny: W nawiasie mamy dwa szeregi geometryczne.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
S1= |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| | 3 | | 9 | | 27 | | 3n | |
22 wrz 19:59
:): zoabcz jak wyglada wzór na sume szregu geom...i masz gotowe wzorki... 3 razy zastosuj i tyle
22 wrz 19:59
22 wrz 19:59
kanikuły :
Benny mógłbyś step by step ?
22 wrz 20:12
:): | | q | |
nie wiem z czym masz problem...... ∑qn= |
| |
| | 1−q | |
22 wrz 20:13
22 wrz 20:15
kanikuły :
Ale nic z tego nie kumam, po kolej ok. Czy to co wyliczyłam jest ok post 19:57
22 wrz 20:16
:): tak
22 wrz 20:17
:): i liczysz niezalenie te 3 sumy...i dodajesz
22 wrz 20:17
Benny: Zastanawia mnie, czemu mój sposób jest zły z obliczeniem sumy w nawiasie i dopiero potem
potęgowanie.
22 wrz 20:21
:): 
D
bo nie można tak..


nie ma czrgos akiego, ze (a
1+b
1)
2+(a
2+b
2)
2=((a
1+a
2)+(b
1+b
2))
2
22 wrz 20:27
Benny: ale ta suma jest w nawiasie
22 wrz 20:29
:): no nie...suma jest przed nawaisem
22 wrz 20:31
:): przynjamniej tka Kanikuly napisala
22 wrz 20:32
kanikuły : ok, dziękuję
22 wrz 20:34