Może ktoś wytumaczyć jak najprościej zrobić tego typu zadanie?
ania_b: Wykaż, że liczba n3−n jest podzielna przez 6. Dla każdej liczby naturalnej n.
22 wrz 19:49
J:
n3 − n = (n−1)*n(n+1) .. jest podzielne przez 2 i przez 3, a więc i przez 6
22 wrz 19:50
ania_b: ale skąd to się wzięło i skąd mam wiedzieć, że to się dzieli przez 2 i 3?
22 wrz 20:10
:): bo n−1,n,n+1 to kolejne 3 liczby naturalne..wiec jest tam 1 podzielan rpzez 3..i chcoiaz 1
podzielan przez 2
n3−n=n(n2−1)=n(n2−12)=n(n−1)(n+1)
(a−b)(a+b)=a2−b2
22 wrz 20:12
J:
n
3 − n = n(n
2−1) = n(n−1)(n+1) .. to chyba jasne

n(n+1) − iloczyn dwóch kolejnych liczb jest podzielny przez 2
(n−1)n(n+1) − iloczyn trzech kolejnych liczb jest podzielny przez 3
22 wrz 20:12
Janek191:
n3 − n = n*(n2 − 1) = n*(n −1)*(n +1) = ( n −1)*n*(n +1)
Jest to iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych, więc jedna z nich musi się dzielić
przez 3 i przynajmniej jedna musi się dzielić przez 2:
=
Np. 1,2,3
2,3,4
3,4,5
itd.
22 wrz 20:13