funkcja zlozona
olekturbo: witam przypuscmy ze mamy funkcje:
moglby ktos policzyc pochodna tej funkcji?
bo to jest chyba funkcja zlozona i inaczej sie ja liczy od zwyklej i nie tylko wzorem
(f*g)' = f'g * fg'
bo jeszcze w zeszycie mam jakas funkcje wewnetrzna. moglby ktos wyjasnic na tym przykladzie?
22 wrz 18:43
22 wrz 18:45
olekturbo: nie jednak to nie to.
22 wrz 18:47
Mila:
Pochodna ilorazu:
| | [(2x+1)3]'*(3x+2)2−(2x+1)3*[(3x+2)2]' | |
f'(x)= |
| |
| | (3x+2)4 | |
Poradzisz sobie ?
Będę za kilka minut na forum.
22 wrz 19:07
J:
| | 3*2(2x+1)2(3x+2)2 − (2x+1)3*2*3(3x+2) | |
f'(x) = |
| |
| | (3x+2)4 | |
22 wrz 19:08
olekturbo: nie wiem wlasnie dlaczego jest 3*2 a nie samo 3
22 wrz 19:09
J:
| | 6(2x+1)2(3x+2) − 6(2x+1)3 | | 6(2x+1)2[1 − (2x +1)] | |
= |
| = |
| = |
| | (3x+2)3 | | (3x+2)3 | |
| | 6(2x+1)2(2 − 2x) | | 12(2x+1)2(1 − x) | |
= |
| = |
| |
| | (3x+2)3 | | (3x+2)3 | |
22 wrz 19:12
J:
(2x+1)3 ... to funkcja złożona i jej pochodna: 3*(2x+1)2*2
( 2 to pochodna funkcji wewnętrznej)
22 wrz 19:14
J:
jest źle ... w pierwszej linijce w liczniku "zjadłem" (3x +2) ...
| | 6(2x+1)2[(3x+2) −(2x+1)] | | 6(2x+1)2(x +1) | |
= |
| = |
| |
| | (3x+2)3 | | (3x+2)3 | |
..teraz chyba dobrze
22 wrz 19:25