matematyka help me ;)
zuzanka: oblicz pole prostokąta jezeli 1 z boków ma 6cm a przekatna 10cm
22 wrz 18:29
Metis: Pitagoras...
22 wrz 18:31
Janek191:
22 wrz 18:33
zuzanka: pomozesz mam kilka takich przykładów i bede je robic na podstawie tego wiec jakbyś pomógł to
byłabym wdzięczna ci
22 wrz 18:34
zuzanka: zrobi ktos prosze bardzo
22 wrz 18:38
Mila:
c2=a2+b2
22 wrz 18:39
zuzanka: dalej nic mi nie swita owszem pitagras to jest wzor ale ja mam bok i przekatna to jak wstawic
22 wrz 18:42
Metis: O.o , oj zuzanka
22 wrz 18:43
zuzanka: wiem moze bym i cos wymysliła ale mam tyle nauki .....
22 wrz 18:44
Metis: Nie potrafisz podstawić do wzoru ?
22 wrz 18:45
zuzanka: c=102+62 tak ?
22 wrz 18:47
Janek191:
102 = a2 + 62
itd.
22 wrz 18:48
Metis: Która klasa?
Bierz sie za nauke...
22 wrz 18:48
Janek191:
c = 10

!
22 wrz 18:48
zuzanka: ok gimnazjum
22 wrz 18:50
Janek191:
Chyba chodzi do szkoły specjalnej. Ja z takimi miałem do czynienia przez ponad 20 lat
22 wrz 18:50
zuzanka: 100=a +36
22 wrz 18:50
Mila:
Przecież masz oznaczenia na rysunku.
22 wrz 18:50
zuzanka: tak ? i nie obrazaj mnie janek
22 wrz 18:51
Janek191:
c = 10
b = 6
102 = a2 + 62
100 = a2 + 36
a2 = 100 − 36 = 64
a = √64 = 8
Pole
P = a*b = 8 cm* 6 cm = 48 cm2
=========================
22 wrz 18:52
Mila:
102=a2+62
100=a2+36 /−36
a2=100−36
a2=64
a2=8*8
a=8
Pole umiesz obliczyć?
22 wrz 18:52
Janek191:
Tylko zapytałem ?
22 wrz 18:53
Metis: Janek pracowałeś w takiej szkole zaraz po studiach ?
22 wrz 19:08
Janek191:
Najpierw pracowałem kilka lat w szkole podstawowej , potem rok ( zastępstwo)
w LO , a następnie w szkole podstawowej specjalnej, gimnazjum specjalnym i zasadniczej
szkole zawodowej specjalnej , a nawet na końcu w tzw. liceum specjalnym
( po zasadniczej szkole zawodowej specjalnej).
22 wrz 19:19
Metis: Przepraszam, że pytam

Ale z moim profesorem kończyliście tą samą uczelnią w tym samym roku, a on też opowiadał o
epizodzie związanym z taką szkołą. Łączę fakty
22 wrz 19:32
Janek191:
@ Metis:
Napisz mi nazwisko tego profesora

feliks55@vp.pl
22 wrz 19:41
Metis:
22 wrz 19:52
Janek191:
22 wrz 20:02