Okrąg opisany na czworokącie
Goss: W okręgu o środku O poprowadzono dwie prostopadłe średnice AB i CD. Z punktu A poprowadzono
cięciwę AM przecinającą średnicę CD w takim punkcie N, że w czworokąt OBMN można wpisać okrąg.
Wykaż, że miara kąta ostrego BAM jest równa 30 stopni
22 wrz 18:14
22 wrz 18:15
===:
... i czego tam nie rozumiesz?
22 wrz 18:28
Goss: jak to wykazać, od czego zacząć?
22 wrz 18:57
===:
... co powiesz o kątach czworokąta w który można wpisać okrąg?
22 wrz 18:59
===:
... o bokach nie kątach
22 wrz 19:02
Goss: ten deltoid podzielony jest przez dwusieczną na 2 trójkąty prostokątne które są przystające,
trójkąt OBN jest taki sam jak AON
22 wrz 19:18
:): przy punkcie N są 3 katy tej samej miary..jakies tam β
czyli 3β=180 => β=60 wiec α=..
22 wrz 19:20
Goss: 30 tylko jak to zapisać jakimś równaniem
22 wrz 19:24
:): α+β=180.....
22 wrz 19:28
===:
Aby w powstały czworokąt można było wpisać okrąg ∡ OBN musi być równy ∡ NBM
...dalej już banał
22 wrz 19:28
===:
∡OAN=∡OBN=∡NBM
22 wrz 19:32
Goss: dzięki
22 wrz 19:35