pomoc lub wskazówka do zadania
kirgo61: rozwiąż układ równań:
{|x|+|y|=3
{2x−y=3
Wiem że należy obliczyć y z drugiego równania i będzie się to równać: y=2x−3 i później
podstawić to do pierwszego równania co daje mi:
{|x|+|2x−3|=3
{y=2x−3
I tutaj się zaciąłem

Proszę o jakąś wskazówkę odnośnie tego co powinienem dalej zrobić
22 wrz 17:13
PW: Wskazówka
|x| może być równe x lub −x
|y| może być równe y lub −y
pierwsze równanie ma więc 4 wersje zależne od znaków x i y. Dobrze jest to narysować i dopiero
rozwiązywać układ równań.
22 wrz 17:25
Aga1.: Rozwiązać pierwsze równanie dla
1)x<0
3)x≥3/2
22 wrz 17:28
kirgo61: Dziekuje za pomoc, teraz dam sobie radę
22 wrz 17:30
Aga1.:

Lub równanie IxI+I2x−3I=3 rozwiązać graficznie
I2x−3I=
−IxI+3
x=0 lub x=2
y=−2 y=1
22 wrz 17:33
kirgo61: Dziękuje bardzo @Aga1
22 wrz 17:57