Potrzebuje pomocy z tym zadaniem i rozpisaniem również :(
Ola 12: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym podstawą jest kwadrat o boku długości 10 cm , a
krawędzie boczne są równe 25 cm . Wskaż wyznaczoną z dokładnością do 1 stopnia miarę kąta
dwuściennego między ścianą boczną i podstawą tego ostrosłupa .
A) 65 stopni B) 82 stopnie C) 73 stopni D) 78 stopni
22 wrz 16:43
Janek191:

Mamy
a = 10 cm
x = 5 cm
b = 25 cm
oraz z tw. Pitagorasa
h
12 + 5
2 = 25
2
h
12 = 625 − 25 = 600
oraz
h
2 + x
2 = h
12
h
2 + 5
2 = 600
h
2 = 600 − 25 = 575 = 25*23
h =
√25*23 = 5
√23
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | h | | 5√23 | |
tg α = |
| = |
| = √23 ≈ 4,7958 |
| | x | | 5 | |
więc z tablic α ≈ 78
o
===================
22 wrz 20:33