Równania trygonometryczne
Mazorek: Równania trygonometryczne.
Ogarniam już w większości przykładów o co w nich chodzi, tylko cały czas chodzi mi po głowie
pytanie, dlaczego w niektórych przykładach np. w tym:
sin(2x − π/4) = sin (−π/4) lub 2x−π/4=π + π/2 + 2kπ
2x=π/4=(−π/4)+2kπ 2x −π/4=3/2π + 2kπ
x=kπ x=3/4π+kπ
Jest dodane +kπ, nauczyciel z korepetycji mi mówił, że zawsze na końcu do wyniku dodaje
(kπ,2kπ), chyba, że są przedziały to wtedy patrze na wykres, a w szkole robiliśmy tak ten
przykład i właśnie nie wiem w czym rzecz, czy może być i tak i tak, czy nie
22 wrz 16:35
ICSP: Tutaj jest 2kπ:
2x =
2kπ \\ :2
x = kπ
jednak nie zawsze musi być +2kπ (patrz równanie sinx = 0)
22 wrz 16:38
Mazorek: Dla sinusa x= 0 i cosx=0 to wiem, że jest Kπ, ale mi chodzi, czemu czasami dodaje się na końcu
te 2kπ, a czasami tak jak Ty napisałeś na czerwono i się dzieli je, zamiast wstawić na koniec.
22 wrz 16:40
ICSP: Również do równań z tgx oraz ctgx nie dodajemy 2kπ, ale samo kπ
22 wrz 16:40
ICSP: 2kπ dodajesz tylko w momencie opuszczenia sinusa bądź cosinusa.
22 wrz 16:43
Mazorek: Czyli zawsze wtedy odrazu dodaje 2kπ?
22 wrz 16:47
ICSP: 
(oczywiście poza wcześniej wspomnianym sinx = 0)
22 wrz 16:48
Mazorek: Dobra dzięki wielkie, już zrozumiałem o co chodzi (nareszcie

)
22 wrz 16:49