granica
kubasss:
lim(n→niesk.) U{(n+1)({2n2+4n})}{(n2+2n)({n2+2n})
22 wrz 15:53
:): napisz jeszcze raz
22 wrz 15:53
22 wrz 15:55
:): | | n2+2n+1 | |
=( |
| )n2+n bo 2n2+4n=2(n2+2n), (n+1)2=n2+2n+1 |
| | n2+2n | |
| | 1 | | n2+n | |
=(1+ |
| ) do potęgi (n2+2n)* |
| |
| | n2+2n | | n2+2n | |
| | 1 | |
teraz wiemy, że (1+ |
| )n2+2n→e |
| | n2+2n | |
wiec ostatecznie mamy e
22 wrz 16:02
:): tam na samej górze ma byc n2+2n..zamiast n2+n w potędze..ale potem juz liczone dobrze
22 wrz 16:07
:): albo i nie..

D
ale jest jeszcz prościej
22 wrz 16:08
:): | | 1 | |
=(1+ |
| )n2+2n→e i koniec.. (nie trzeba nic domnaząc) |
| | n2+2n | |
22 wrz 16:08
kubasss: dzieki wielkie
22 wrz 16:21