oblicz IRR
taktojawojtek: Cześć,
Może ktoś mi pomoże z tym zadankiem, należy policzyć IRR
17800 = 20000(1+IRR)2
22 wrz 13:44
taktojawojtek: w liczniku jest 20000 a w mianowniku (1+IRR)2
22 wrz 13:45
J:
Ty studiujesz ?
22 wrz 13:50
taktojawojtek: nie, jestem w LO
22 wrz 13:55
J:
A co to za przedmiot ... matematyka ?
22 wrz 13:56
taktojawojtek: próbuję ogarnąć rachunkowość poza programem
22 wrz 13:59
J:
Nie wiem , co to jest IRR ?
22 wrz 14:00
taktojawojtek: stopa zwrotu
popełniam jakiś głupi błąd w obliczeniach i mi nie wychodzi IRR, tu ma być jakiś konkretny
wynik
22 wrz 14:02
daras: spróbuj podstawić IRR = x
22 wrz 14:12
J:
Nie podejrzewam, aby chodziło tu o zwykłe obliczenie IRR z tego wzoru
22 wrz 14:16
taktojawojtek: IRR ma wyjść 6% ale nie wiem jak to obliczyć. Jak podstawię x za IRR to wychodzi 2x+x2=0,12 i
dalej nie wiem jak policzyć x.
22 wrz 14:22
Bogdan:
| | 20000 | |
(1 + (IRR))2 = |
| ⇒ 1 + (IRR) = √100/89 ⇒ (IRR) = 1,06 − 1 = 0,06 |
| | 17800 | |
√100/89 ≈ 1,05999788...
22 wrz 14:31
taktojawojtek: No przecież!
Dzięki.
22 wrz 14:35