Czy wiesz,że?
AS: Czy wiesz,że?
Jeżeli mianownik ułamka po rozłożeniu na czynniki
pierwsze zawiera:
a) same dwójki lub piątki lub dwójki i piątki to dzielenie zawsze się kończy
b) jeżeli nie zawiera żadnej dwójki bądź piątki to w wyniku
dzielenia uzyskujemy ułamek okresowy czysty
c) jeżeli zawiera dwójkę (lub piątkę) i inną cyfrę to w wyniku
dzielenia uzyskuje się ułamek okresowy mieszany
Przykłady:
1. 17/500 = 17/(22*53) = 0.034
2. 6/11 = 0.545454... = 0.(54)
3. 11/24 = 11/(23*3) = 0.4583333... = 0.458(3)
22 wrz 12:37
Aga1.: Nie znałam pojęć : ułamek okresowy czysty i ułamek okresowy mieszany
22 wrz 16:58