granica z logarytmem
kubasss: mała granica
22 wrz 10:22
J:
| | 1 | | 1 | |
= lim n*ln(1+ |
| ) = lim ln(1 + |
| )n= liml ne = 1 |
| | n | | n | |
22 wrz 10:25
22 wrz 10:26
ZKS:
Patrz post J.
22 wrz 10:27
J:
a dlaczego do 1/n ?
22 wrz 10:28
kubasss: | | 1 | |
a dlaczego lim ln(1+ |
| ) n=1  |
| | n | |
22 wrz 10:34
kubasss: juz wiem dzieki\
22 wrz 10:35
kubasss: | | 1 | |
nie nie wiem bo jakbym podstawił 1n + |
| n to wychodzi ln 1+0 a powinno wyjsc 1 |
| | n | |
22 wrz 10:40
kubasss: to wychodzi 0 a powinno wyjsc 1
22 wrz 10:41
J:
| | 1 | |
zapamietaj : limn→∞ (1 + |
| )n = e |
| | n | |
| | 1 | |
tutaj masz: limn→∞ln (1 + |
| )n = lim (lne) = lim 1 = 1 |
| | n | |
22 wrz 10:44
bezendu:
Cześć
ZKS jak po kampanii, zdałeś ?
22 wrz 10:46
kubasss: dzieki
22 wrz 10:46
kubasss: | | 1 | |
mam jeszcze jedno pytanie bo w innym zadaniu wychodzi mi log (1+ |
| )(2n+3) czy to |
| | 2n+3 | |
bedzie to samo co podales mi wtym wzorze czyli lim (n niesk.) loge=1?
22 wrz 11:05
J:
tak .. jeśli jest ln , a nie log , bo log e ≠ 1
22 wrz 11:08
kubasss: tak ln dzieki
22 wrz 11:09
ZKS:
Witaj
bezendu, dużo by opowiadać o moim przypadku, ale mam nadzieje, że załatwię to
w październiku. Trafiła mi się oferta pracy we wrześniu ze stawką 20zł/h, to trudno mi było
odmówić. Wziąłem wolne na dzień egzaminu ( musiałem jechać prawie 900 km z pracy na uczelnie i
z powrotem ) myśląc, że tego samego dnia będziemy mieli ustny, ponieważ tak zawsze robił, ale
wykładowca miał inne plany ( kurier miał do niego przyjechać i nie mógł długo siedzieć na
uczelni

) przekładając ustny na następny dzień, niestety ja musiałem zebrać manatki i wracać
do pracy (dniówka mi wychodziła 240zł). Jak się okazało pisemny zaliczyłem, ale na ustnym
mnie nie było i 2 do indeksu ( kolega, którego wysłałem po wpis jakoś próbował z nim zagadać,
ale powiedział, że jeżeli dzisiaj mnie nie będzie wstawia 2 i koniec ).
Ot cała moja historia. Oczywiście w pracy powiedzieli, że jak będę potrzebował
usprawiedliwienia to mi wypiszą je i zaniosę mu to osobiście w październiku, może spojrzy
łaskawym okiem i mi da coś dodatkowego już w październiku.
22 wrz 11:58
bezendu:
To życzę żeby się udało

Ja właśnie obecnie zwiedzam stolicę od ponad tygodnia
22 wrz 12:19
5-latek: Powodzenia
ZKS 
)
22 wrz 12:21