przyspieszenie
martynaa50: w jaki sposób w domowych warunkach mozemy wyznaczyc wartosc przyspieszenia ziemskiego
8 gru 16:22
AS:
| | l | |
Wykorzystać należy wzór na wahadło matematyczne T = 2*π*p |
| } |
| | g | |
8 gru 18:34
AS:
| | l | |
Wykorzystać należy wzór na wahadło matematyczne T = 2*π*√ |
| |
| | g | |
1. Zawiesić na sznurku kulkę lub inny niewielki przedmiot
2. Zmierzyć długość sznurka od punktu zaczepienia do środka kulki
3. Wprawić zawieszoną kulę w płaski ruch wahadłowy
4. Zmierzyć czas jednego pełnego wahnięcia (tam i z powrotem)
5. Powtórzyć pomiar kilkakrotnie np. 10 razy
6. Wyznaczyć czas średni
| | 4*π2*l | |
7. Wyliczyć g z wzou na T g = |
| |
| | T2 | |
8 gru 18:40