Liczby niewymierne
5-latek: zadanie :
Udowodnij ze odcinki dlugosci √2i √3 nie sa wspolmierne
21 wrz 23:13
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
jest to zadanie nr 62 (Anusiak klasa 1
21 wrz 23:20
PW: Nie męcz Pani, pomyśl jak przekorny Jasio (w każdej klasie taki się znajdzie) i zapytaj:
− A co by było, gdyby jednak były współmierne?
21 wrz 23:46
Mila:
Witam, zaraz coś poradzę.
21 wrz 23:48
Mila:
No właśnie. Tak zacznij jak radzi PW, ja się boję, napisać, swoją propozycję,
bo ostatnio naszemu sympatycznemu koledze nie podobają się moje rozwiązania.
Boję się narazić.
21 wrz 23:55
5-latek: jeśli byśmy oznaczyli a=√2 i b=√3 to wtedy odcinek a miescilby się w odcinku b calkowita
ilość razy wtedy a jest wspolna miara odcinkow a i b
lub tez b jest jest wielokrotnoscia pewniej części dlugosci odcinka a
21 wrz 23:56
5-latek: Milu 
Pisz . Pewnych rzeczy nie przeskoczę chociaż bym bardzo chciał
22 wrz 00:00
PW: Mila, serce mi łamiesz. Pozostaję pokornym uczniem.
22 wrz 00:02
Mila:
Gdyby
√2 i
√3 były współmierne to istniałyby liczby całkowite m i n , takie ,że :
| | m | | m | | m | |
√2= |
| *√3, |
| ułamek nieskracalny, |
| ∊W |
| | n | | n | | n | |
Nie wiem, czy tak ma być. Jutro jeszcze tu spojrzę.
22 wrz 00:07
Mila:
Dobranoc
22 wrz 00:10
5-latek: Wydaje mi się ze jak najbardziej może być
bardzo Ci dziekuje
22 wrz 00:10
5-latek: Dobrej nocy
22 wrz 00:12
Mila:
Dla
PW na dobranoc

.
22 wrz 00:13