Zapisz wyrązenie w jak najprostszej postaci
MPMP: 1.u{9X−X3} {x2+3x}
2.2x2+3x−23−6x
Mógłby ktoś przedstawić jak to rozwiązać po kolei?
21 wrz 22:16
Qulka: 1.
| x(9−x2) | | (3−x)(x+3) | |
| = |
| = 3−x |
| x(x+3) | | (x+3) | |
21 wrz 22:23
MPMP: 2. To u{2x2+3x−2} {3−6x}
21 wrz 22:25
Qulka: 2.
| (x+2)(2x−1) | | x+2 | |
| = |
| |
| −3(2x−1) | | −3 | |
21 wrz 22:26
Qulka: MPMP używaj dużego U do ułamków i nie rób odstępu między nawiasami
21 wrz 22:27
MPMP: Tak, wiem. Ale gdy napisałem to w postaci ułamka nic nie było widać, specjalnie tak napisałem.
21 wrz 22:28
Qulka: dlatego duże U
21 wrz 22:30
MPMP: Aaa, okej. Dziękuje za rozwiązanie
21 wrz 22:31